Skip to main content

Featured

What does good health have to do with our sleep?

  What does good health have to do with our sleep?  Asking patients how many hours they sleep is just as important as asking them about their blood pressure, diet and other health-related questions, the American Heart Association says in 2022.  However, many people have difficulty falling asleep, many people work through the night and sleep during the day.  According to the report of the foreign news agency Reuters, neuroscientists believe that the time of our sleep is as important as the duration of sleep.  When our sleep routine doesn't match our biological cycle, initially we feel more hungry, blood sugar and blood pressure rise.  It is not harmful to the body in short term but if this routine continues for many months and years, it can lead to daily weight gain including diseases like mental illness, diabetes, heart disease.  A 2020 study by the International Agency for Research on Cancer found that an estimated one in five people worldwide work at...

Benefits of vegetables

Australia: A research study has shown that eating colorful fruits and vegetables in particular can reduce the risk of prostate cancer. In this regard, experts from the University of South Australia have emphasized that men must use colorful fruits and vegetables in their diet. These fruits and vegetables contain micronutrients that can reduce the risk of prostate cancer. This research has been published in the journal Cancers. Interestingly, a rainbow of fruits and vegetables can help cancer patients recover faster and can enhance the recovery and positive effects of radiation treatment. For this, scientists made a comparison between prostate patients and healthy individuals. They looked at the plasma (a component of blood) of both groups and found that prostate cancer patients were deficient in lutein, lysopin, alpha-carotene and selenium, while iron, sulfur and calcium levels were high. Experts have already reported that if the amount of lysopamine and selenium in the blood plasma is low, the risk of radiation treatment reducing the patient's DNA. But most importantly, men with lysopamine levels below 0.25 micrograms per milliliter and selenium levels below 120 micrograms per milliliter can increase the risk of prostate cancer many times over. These important nutrients are commonly found in fruits and vegetables, and that is why eating colorful vegetables and fruits can help prevent the deficiency of these essential nutrients. Lysopine is found in grapes, peaches, tomatoes, melons, watermelons, cranberries, while selenium is abundant in white meat, eggs, and nuts.
آسٹریلیا: ایک تحقیقی مطالعے سے معلوم ہوا ہے کہ بالخصوص رنگ برنگی پھل اور سبزیاں کھانے سے پروسٹیٹ کینسر کا خطرہ کم کیا جاسکتا ہے۔ اس ضمن میں یونیورسٹی آف ساؤتھ آسٹریلیا کے ماہرین نے زور دے کرکہا ہے کہ مرد حضرات اپنی خوراک میں شوخ رنگ کے پھل اور سبزیاں ضرور استعمال کریں۔ ان پھلوں اورسبزیوں میں ایسے خرد غذائی اجزا (مائیکرونیوٹریئنٹس) پائے جاتے ہیں جو پروسٹیٹ کے سرطان کے خطرے کو ٹال سکتے ہیں۔ یہ تحقیق ’کینسرز‘ نامی جرنل میں شائع ہوئی ہے۔ دلچسپ بات یہ ہے کہ پھلوں اور سبزیوں کی قوسِ قزح اس سرطان کے شکار افراد کو تیزی سے روبہ صحت کرنے میں مدد دے سکتی ہے اور ریڈی ایشن علاج سے بحالی اور اس کے مثبت اثرات کو بڑھاسکتی ہے۔ اس کے لیے سائنسدانوں نے پروسٹیٹ مریضوں اور صحت مند افراد کے درمیان ایک موازنہ کیا۔ انہوں نے دونوں گروہوں کے پلازمہ (خون کے ایک جزو) کو دیکھا تو معلوم ہوا کہ پروسٹیٹ کینسر کے مریضوں مین لیوٹائن، لائسوپین، الفا کیروٹین اور سیلینیئم کی کمی تھی جبکہ فولاد، سلفر اور کیلشیئم کی سطح زائد تھی۔ ماہرین پہلے ہی بتاچکے ہیں کہ اگر خون کےپلازمہ میں لائسوپین اور سیلینیئم کی مقدار کم ہو تو ریڈیائی علاج سے مریض کے ڈی این اے متاثر ہونے کا خطرہ کم ہوجاتا ہے۔ لیکن سب سے اہم بات یہ ہے کہ اگر مردوں میں مردوں میں لائسوپین کی مقدار 0.25 مائیکروگرام فی ملی لیٹر اور سیلینئم کی مقدار 120 مائیکروگرام فی ملی لیٹر سے کم ہو تو اس سے پروسٹیٹ کینسر کا خطرہ کئی گنا بڑھ سکتا ہے۔ یہ اہم اجزا پھلوں اور سبزیوں میں عام پائے جاتے ہیں اور یہی وجہ ہے کہ رنگ برنگی سبزیوں اور پھلوں کو کھانے سے ان اہم اجزا کی کمی دور کی جاسکتی ہے۔ لائسوپین انگور، آڑو، ٹماٹر، خربوزے، تربوز، کرین بیری میں پایا جاتا ہے جبکہ سفید گوشت، انڈوں اور گری دار میووں میں سیلینیئم بکثرت ملتا ہے۔

Comments

Popular Posts