
Boston: Fruits and vegetables are a treasure of health and nutrition and now a study has found that people with diabetes can live longer by eating fruits and vegetables to protect themselves from life-threatening diseases like diabetes, blood pressure and cancer.
Experts from the Harvard TH China School of Public Health have found out from a study that diabetic patients can reduce the risk of many diseases and increase their lifespan by eating low-carbohydrate foods instead of meat, fruits and vegetables. About 10,000 diabetic patients have been evaluated in this context.
During the long-term follow-up, a total of 900 people developed cancer and 1,400 people suffered from heart disease. Among those who adopted a low-carbohydrate diet, there was a significant reduction in all-cause mortality. All those surveyed were diabetic and were getting 30 to 40 percent of their calories from carbohydrates. Including white double bread and white rice and flour etc.
On the other hand, there were a large number of long-term diabetic patients who ate whole grains, fruits and vegetables frequently and had no signs of heart disease or cancer.
The summary of the research is that diabetic patients can improve their health and thus extend their life by eating fruits and vegetables.
بوسٹن: پھل اور سبزیاں صحت و غذائیت کا خزانہ ہوتی ہیں اور اب ایک تحقیق سے معلوم ہوا ہے کہ ذیابیطس کے شکار افراد پھل اور سبزیاں کھاکر خود کو ذیابیطس، بلڈ پریشر اور کینسر جیسے جان لیوا امراض سے بچاکر عرصہ حیات بڑھا سکتے ہیں۔
ہارورڈ ٹی ایچ چین اسکول آف پبلک ہیلتھ کے ماہرین نے ایک تحقیق سے معلوم کیا ہے کہ ذیابیطس کے مریض گوشت ک یجائے کم کاربوہائیڈریٹس کی غذائیں، پھل اور سبزیاں کھا کر کئی امراض کا خطرہ کم کرسکتے ہیں اور اپنی عمر بڑھا سکتے ہیں۔ اس ضمن میں ذیابیطس کے لگ بھگ 10 ہزار مریضوں کا جائزہ لیا گیا ہے۔
لمبے عرصے کے فالواپ کے دوران کل 900 افراد کو کینسر ہوا اور 1400 افراد امراضِ قلب کے شکار ہوئے۔ ان میں سے جن افراد نے کم کاربوہائیڈریٹس کو اپنایا ان میں موت کی کم وجہ سامنے آئی جو ایک اہم بات ہے۔ سروے میں شامل تمام افراد ذیابیطس کے مریض تھے اور کیلوریز کا 30 تا 40 فیصد حصہ کاربوہائڈریٹس سے حاصل کررہے تھے۔ جن میں سفید ڈبل روٹی اور سفید چاول اور آٹا وغیرہ شامل ہے۔
دوسری جانب ایک طویل عرصے سے ذیابیطس کے شکار مریضوں کی ایک بڑی تعداد ایسی بھی تھی جو مکمل اناج، پھل اور سبزیاں کثرت سے کھارہی تھیں اور ان میں امراضِ قلب اور سرطان کے آثار نہ تھے۔
تحقیق کا خلاصہ یہ ہے کہ ذیابیطس کے مریض پھل اور سبزیاں کھا کر اپنی صحت بہتر بناسکتے ہیں اور یوں زندگی بڑھا سکتے ہیں۔
Comments
Post a Comment
If you have any doubt please let me know