Skip to main content

Featured

What does good health have to do with our sleep?

  What does good health have to do with our sleep?  Asking patients how many hours they sleep is just as important as asking them about their blood pressure, diet and other health-related questions, the American Heart Association says in 2022.  However, many people have difficulty falling asleep, many people work through the night and sleep during the day.  According to the report of the foreign news agency Reuters, neuroscientists believe that the time of our sleep is as important as the duration of sleep.  When our sleep routine doesn't match our biological cycle, initially we feel more hungry, blood sugar and blood pressure rise.  It is not harmful to the body in short term but if this routine continues for many months and years, it can lead to daily weight gain including diseases like mental illness, diabetes, heart disease.  A 2020 study by the International Agency for Research on Cancer found that an estimated one in five people worldwide work at...

The root cause of many diseases is to avoid excessive sodium intake, World Health Organization. ڈھیروں بیماریوں کی جڑ سوڈیم کے وافر مقدار سے پرہیز کی جائے، عالمی ادارہ صحت.

 








 



The world is moving away from its goal of reducing global sodium intake by 30% by 2025. 







The World Health Organization (WHO) has reported that reducing excess sodium, the root cause of many diseases, can have life-saving effects. 


WHO has published a global report on sodium consumption reduction for the first time. 


According to the report, the world is moving away from its goal of reducing global sodium intake by 30% by 2025. 


WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus, whose views are included in the report, said: "Unhealthy diets are the root cause of death and disease worldwide, and high sodium intake is one of the main sources of the problem. There is one."


Ghebre Souss says the report reflects that many countries are not implementing mandatory sodium reduction policies, putting people at risk of heart attack, stroke and other health problems. 


Recalling WHO's call for all countries to reduce sodium intake, Gabre Souss advised manufacturers to implement WHO's standards for sodium intake in food. 


The global average salt intake is estimated at 10.8 grams per day, more than twice the WHO recommended 5 grams (one teaspoon) per day. 


The primary source of sodium is table salt, so other foods such as sodium glutamate also contain significant amounts of sodium. 




دنیا 2025 تک عالمی سطح پر سوڈیم کی مقدار کو 30 فیصد تک کم کرنے کے اپنے ہدف سے دور جا رہی ہے







ورلڈ ہیلتھ آرگنائزیشن (ڈبلیو ایچ او) نے اطلاع دی ہے کہ بہت ساری بیماریون کی جڑ سوڈیم کی زیادہ مقدار کو کم کرنازندگی بچانے کے اثرات پیدا کر سکتا ہے۔


ڈبلیو ایچ او نے پہلی بار سوڈیم کی کھپت میں کمی کے حوالے سے ایک عالمی رپورٹ شائع کی ہے۔


رپورٹ کے مطابق دنیا 2025 تک عالمی سطح پر سوڈیم کی مقدار کو 30 فیصد تک کم کرنے کے اپنے ہدف سے دور جا رہی ہے۔


ڈبلیو ایچ او کے ڈائریکٹر جنرل تیدروس اڈہانوم گیبرے سس، جن کے خیالات اس رپورٹ میں شامل ہیں، کا کہنا ہے کہ "غیر صحت مند غذا عالمی سطح پر اموات اور بیماریوں کی جڑ ہے، اور سوڈیم کا زیادہ استعمال مسائل کے اہم منبعوں میں سے ایک ہے۔"


گیبرے سوس کا کہنا ہے کہ رپورٹ اس بات کی عکاسی کرتی ہے کہ بہت سے ممالک سوڈیم میں کمی کی لازمی پالیسیاں نہیں اپنا رہے ہیں، جس سے لوگوں کو ہارٹ اٹیک، فالج اور دیگر صحت کے مسائل کا خطرہ لاحق ہے۔


تمام ممالک سے سوڈیم کے استعمال کو کم کرنے کے لیے ڈبلیو ایچ او کے مطالبے کو یاد دلاتے ہوئے، گیبرے سوس نے مینوفیکچررز کو مشورہ دیا کہ وہ خوراک میں سوڈیم کی مقدار سے متعلق ڈبلیو ایچ او کے معیار کو لاگو کریں۔


عالمی اوسط نمک کی مقدار کا تخمینہ 10.8 گرام فی دن لگایا گیا ہے، جو کہ WHO کی تجویز کردہ 5 گرام (ایک چائے کا چمچ) فی دن سے دو گنا سے بھی زیادہ ہے۔


سوڈیم کا بنیادی عنصر خوردنی نمک ہے تو سودیم گلو ٹامیٹ کی طرح کی دیگر غذاوں میں بھی سوڈیم کی نمایاں مقدار موجود ہوتی ہے۔

Comments

Popular Posts