Search This Blog
Welcome to A Little Bit Information, your destination for all things related to knowledge and information in English and Urdu. Here, you’ll find thoughtful and creative articles that delve into the fascinating world of information. We’ll explore topics ranging from the latest trends in technology and business to the history and origins of a variety of topics. Our goal is to provide our readers with the best information possible and help them stay up-to-date on the latest industry news.
Featured
- Get link
- X
- Other Apps
Information about dark chocolate in Urdu and English
Everyone loves to eat chocolate but there is also fear of obesity and other diseases, but when it comes to dark chocolate, is it really good for health?
Basically, milk chocolate and dark chocolate have the same ingredients but differ only in the percentage of cocoa solids.
Dark chocolate is classified when it contains at least 50% cocoa solids and cocoa butter, the higher the cocoa solids, the darker the color of the chocolate.
A brief history of chocolate
The coca seed, known as the main ingredient of chocolate, is actually the seed of the coca tree.
Like the fruit, the seed grows in a pod, which is filled with a juicy white pulp, to make chocolate, farmers remove the seeds from the pods after they are thoroughly pounded or turned upside down.
These seeds are then shipped around the world where manufacturers clean them and grind them into delicious chocolates.
Sugar as well as other artificial ingredients are added to make it more palatable.
In 1519, Hernando Cortez, the Spanish explorer, introduced chocolate and it was given the name chocolatel.
During this period it was drunk as a powerful drink.
It was popularly believed that drinking it would lead to an amazing increase in physical strength.
In the mid-1850s, various experiments were carried out on it in Great Britain and Holland and it was molded into its present form.
Revealing the presence of metals in dark chocolate
Dark chocolate is high in antioxidants, which are considered to be beneficial for health.
However, according to a new study by Consumer Reports, dark chocolate contains lead and cadmium, both of which can cause health problems.
Both of these heavy metals have been linked to lung problems, memory problems, cancer and premature death.
Cadmium is a naturally occurring element found in the soil and is sometimes absorbed by plant roots and transported to cocoa beans, while lead contaminates the beans in the environment.
Lead is considered hazardous to humans, with long-term exposure causing memory loss, stomach aches and mood swings in adults.
How much dark chocolate should be eaten?
Dark chocolate may contain four times more flavonoids than tea, but research shows that the flavonol content is reduced during the manufacturing process, reports the British think tank BBC.
Gunter Kohnle, professor of nutrition and food science at the University of Reading, says there is currently no consensus on the amount of cocoa flavonols that will give you health benefits.
On the other hand, the European Food Standards Authority (EFSA) says that around 200mg of cocoa flavonoids or ten milligrams of dark chocolate is beneficial, with recent data showing that around 500mg per day is likely to make a greater difference to our health. May be. This is equivalent to a small 30g bar of chocolate.
For those who fear that chocolate increases the risk of heart disease, some researchers say that there is actually no need to avoid it.
Dark chocolate also usually contains sugar, but one way to avoid this is to choose chocolate with a higher cocoa content than milk chocolate.
چاکلیٹ کھانا سبھی کو پسند ہے لیکن اسے کھانے سے موٹاپے اور دیگر بیماریوں کا ڈر بھی ہوتا ہے، تاہم اگر بات کی جائے ڈارک چاکلیٹ کی، تو کیا یہ واقعی صحت کے لیے مفید ہے؟
بنیادی طور پر، دودھ کی چاکلیٹ اور ڈارک چاکلیٹ میں ایک جیسے اجزاء ہوتے ہیں لیکن صرف کوکو سالڈز کے فیصد میں فرق ہوتا ہے۔
ڈارک چاکلیٹ کی درجہ بندی اس وقت کی جاتی ہے جب اس میں کم از کم 50 فیصد کوکو سالڈ اور کوکو بٹر ہوتا ہے، جتنا زیادہ کوکو سالڈز (solids) ہوگا وہ چاکلیٹ کو اتنی گہری رنگت دے گا
چاکلیٹ کی مختصر تاریخ
کوکا بیج جو کہ چاکلیٹ کا بنیادی حصہ جانا جاتا ہے، دراصل کوکا درخت کا بیج کہلاتا ہے۔
پھلوں کی طرح یہ بیج پھلی میں اگتا ہے جو کہ رس بھرے سفید گودے سے بھری ہوتی ہے، چاکلیٹ بنانے کے لیے کسان پوڈ سے بیج نکلا کر ان کو اچھی طرح سے اتھل پتھل یا الٹ پلٹ کرنے کے بعد سکھاتے ہیں۔
پھر یہ بیج دنیا بھر میں سپلائی کیے جاتے ہیں جہاں مینو فیکچرز انہیں صاف کرنے کے بعد گرائنڈ کرکے مزے دار چاکلیٹ کی شکل دیتے ہیں۔
اسے زیادہ ذائقہ دار بنانے کے لیے اس میں چینی کے ساتھ ساتھ دیگر مصنوعی اجزاء شامل کیے جاتے ہیں ۔
1519ء میں اسپین کے مہم جو ہرنینڈو کورٹیز نے چاکلیٹ سے متعارف کی تب اسے chocolatelکا نام دیا گیا تھا۔
اس دور میں اسے طاقتور مشروب کے طور پر پیا جاتا تھا۔
یہ تصور عام تھا کہ اس کے پینے سے جسمانی طاقت میں حیرت انگیز اضافہ ہوتا ہے۔
1850ء کے وسط میں برطانیہ اور ہالینڈ میں اس پر مختلف تجربات کیے گئے اور اسے موجودہ شکل میں ڈھالا گیا۔
ڈارک چاکلیٹ میں دھاتوں کی موجودگی کا انکشاف
ڈارک چاکلیٹ میں اینٹی آکسیڈنٹ کی مقدار زیادہ ہوتی ہے، جسے صحت کے لیے فائدہ مند سمجھا جاتا ہے۔
تاہم کنزیومر رپورٹس کی نئی تحقیق کے مطابق ڈارک چاکلیٹ ہیں جن میں لیڈ (سکہ) اور کیڈمیئم نامی عناصر موجود تھے، یہ دونوں صحت کے مسائل کا باعث بن سکتے ہیں۔
ان دونوں بھاری دھاتوں کا تعلق پھیپھڑوں کے مسائل، یادداشت کے مسائل، کینسر اور قبل از وقت موت سے ہے۔
کیڈمیئم ایک قدرتی عنصر ہے جو مٹی میں پایا جاتا ہے اور بعض اوقات پودے کی جڑیں اس کو جذب کرلیتی ہیں اور کوکوا بینز میں پہنچا دیتی ہیں، جبکہ لیڈ ان بینز کو ماحول کی وجہ سے آلودہ کرتے ہیں۔
لیڈ انسانوں کے لیے خطرناک سمجھا جاتا ہے، اس کا طویل مدت افشا ہونا یادداشت کمزور ہونے، پیٹ درد اور بڑوں میں مزاج خراب ہونے کا سبب ہوتا ہے۔
ڈارک چاکلیٹ کتنی مقدار میں کھائی جائے ؟
برطانوی نظریاتی ادارے بی بی سی کی رپورٹ کے مطابق ڈارک چاکلیٹ میں چائے کے مقابلے میں چار گنا زیادہ فلیوونائڈ ہو سکتے ہیں، لیکن تحقیق سے پتہ چلتا ہے کہ مینوفیکچرنگ کے عمل کے دوران فلیوینل کے مواد میں کمی واقع ہوتی ہے۔
یونیورسٹی آف ریڈنگ میں غذائیت اور فوڈ سائنس کے پروفیسر گنٹر کوھنلے کا کہنا ہے کہ فی الحال کوکو فلیوانولز کی مقدار کے بارے میں کوئی اتفاق رائے نہیں ہے کہ کتنی مقدار لینے سے آپ کو صحت سے متعلق فوائد ملیں گے۔
دوسری جانب یورپی فوڈ سٹینڈرڈز اتھارٹی (EFSA) کا کہنا ہے کہ تقریباً 200mg کوکو فلیوونائڈز یا دس ملی گرام ڈارک چاکلیٹ فائدہ مند ہے، حالیہ اعداد و شمار سے پتہ چلتا ہے کہ تقریباً 500 ملی گرام فی دن ہماری صحت میں زیادہ فرق لانے کا حامل ہو سکتا ہے۔ یہ چاکلیٹ کے ایک چھوٹے سے 30 گرام کے بار کے برابر ہے۔
جن لوگوں کو یہ خدشہ ہے کہ چاکلیٹ دل کی بیماری کا خطرہ بڑھاتی ہے اس کے متعلق کچھ محققین کا کہنا ہے کہ درحقیقت اس سے بچنے کی ضرورت نہیں ہے۔
ڈارک چاکلیٹ میں عام طور پر شکر بھی ہوتی ہے، لیکن اس سے بچنے کا ایک طریقہ یہ ہے کہ دودھ کی چاکلیٹ کے بجائے زیادہ کوکو والی چاکلیٹ کا انتخاب کریں۔
- Get link
- X
- Other Apps


Comments
Post a Comment
If you have any doubt please let me know